Issue II / January 2011

Ένας χρόνος υλοποίησης EnercitEE

Picture: WG & SG meeting Heraklion

Το πρόγραμμα EnercitEE είναι σε εφαρμογή τώρα για ένα έτος. Από την παρουσίαση του στο πρώτο ενημερωτικό δελτίο, που δημοσιεύθηκε το Σεπτέμβριο του  2010,  το EnercitEE έχει κάνει σημαντική πρόοδο. Μετά από τα αρχικά σημαντικά βήματα για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εταιρικής σχέσης και μιας ομαλής συνεργασίας των εταίρων, μια βασική εστίαση EnercitEE είναι τα εν εξελίξει -  υποπρογράμματα.

Στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2010, ολοκληρώθηκε η 1η πρόσκληση επιλέξιμων προτάσεων. Το γραφείο συντονισμού έλαβε επτά αιτήσεις υποπρογραμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι εκπλήρωσαν όλα τα επίσημα κριτήρια και θα μπορούσαν, επομένως, να μεταφερθούν προς τους αρμόδιους Περιφερειακούς συντονιστές για την εκτέλεση της ποιοτικής αξιολόγησης.
Η ποιοτική αξιολόγηση είναι βασισμένη στα κριτήρια που περιγράφονται στο εγχειρίδιο EnercitEE. Βάσει της αξιολόγησης έξι υποπρογράμματα εγκρίθηκαν τα οποία περιγράφονται παρακάτω.

Μετά από τις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας και συντονισμού, τεχνικά και επιμορφωτικά σεμινάρια οργανώθηκαν για να προωθήσουν τις ορθές πρακτικές από τις περιοχές και να παρέχουν μια πλατφόρμα για μια διαπεριφερειακή ανταλλαγή των εμπειριών. Αυτή η ανταλλαγή των εμπειριών είναι μια πολύ σημαντική πτυχή για το EnercitEE. Η δυνατότητα, η εμπειρία και η γνώση που υπάρχει σε κάθε περιοχή πρέπει να μεταφερθεί και στους άλλους συμμετέχοντες. Ένα πρώτο βήμα είναι η τεκμηρίωση των τεχνικών επισκέψεων και των επιμορφωτικών σεμιναριων. Το επόμενο βήμα θα γίνει τον Απρίλιο του 2011, όπου πρόκειται να διοργανώσουμε το πρώτο “Οριζόντιο σεμινάριο”.

Όλοι πρέπει για να διανείμουμε τα αρχικά αποτελέσματα EnercitEE όσο το δυνατόν ευρύτερα μέσω του ιστοχώρου, των δελτίων τύπου, των περιφερειακών ενημερωτικών δελτίων, των ενημερωτικών φυλλαδίων , των εκθέσεων, των αφισών κτλ. Οποιαδήποτε ανατροφοδότηση, οποιοσδήποτε σχολιασμός  ή άλλες συνεισφορές είναι ευπρόσδεκτοι. Παρακαλούμε ελάτε σε επαφή με το γραφείο συντονισμού EnercitEE μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης enercitee.lfulg@smul.sachsen.de.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον ένα επιτυχές έτος για το EnercitEE το 2011 - ένα χρόνο γεμάτο προκλήσεις, ανταλλαγές και δραστηριότητες. Στο ερχόμενο έτος, έχουμε μερικά πολύ σημαντικά κύρια σημεία για να υπερνικήσουμε άλλη μια φορά. Όλοι χρειάζεται να συμβάλουν για την επιτυχία του EnercitEE και των υποπρογραμμάτων του, και τελικά για να επιτύχουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο της ζωής, για χάρη του περιβάλλοντός μας και του μέλλοντος των επόμενων γενεών.

Εγκεκριμένα υποπρογράμματα EnercitEE μετά από την 1η πρόσκληση υποβολής προτάσεων


Ήταν δυνατό να εγκριθούν έξι υποπρογράμματα υπό όρους μετά από την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Αυτοί οι όροι αφορούν τη δυνατότητα μεταφοράς τεχνογνωσίας , την αξιολόγηση και τη διαπεριφερειακή προσέγγιση των υποπρογραμμάτων.


LEEAN: Δίκτυα τοπικών συμβουλών για την ενεργειακή αποδοτικότητα

Επικεφαλής Υποπρογράμματος:
Οργανισμός Ενέργειας SAXON – SAENA GmbH (Σαξονία)

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
Prioriterre (Haute-Savoie)
Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης (Κρήτη)
ERVET Emilia-Romagna  Περιφερειακή Υπηρεσία Ανάπτυξης (Emilia-Romagna)
Υπηρεσία Ενέργειας Νοτιοανατολικής Σουηδίας (Smaland (Kalmar and Kronoberg)/Blekinge)  Δήμος Bielawa (Κάτω Σιλεσία)

Συνολικός προϋπολογισμός:  369.483,00 €

Η πρόταση για LEEAN υποβλήθηκε στο πλαίσιο μιας προτεραιότητας του υποπρογράμματος 1 «Στρατηγικές της ΕΕ μεταφοράς γνώσεων - οι τοπικές συμβουλές για την ενέργεια και δίκτυα».

Ο γενικός στόχος του LEEAN είναι η υποστήριξη των δημοτικών υπαλλήλων, το προσωπικό των (κοινωνικών) ενώσεων στέγασης και τοπικών ενεργειακών οργανισμών στην παροχή συμβουλών στους ιδιοκτήτες σπιτιών, στους τους ενοικιαστές και τις επιχειρήσεις, στους μετανάστες και σ τις οικογένειες που υποφέρουν από τη”φτώχεια των καυσίμων”για να μειώσει το ενεργειακό κόστος, να αλλάξει την ενεργειακή συμπεριφορά με την πληρπφόρηση και την υιοθέτηση ορθών πρακτικών της ΕΕ. Η πρόταση LEEAN  επικεντρώνεται στους τομείς των κτηρίων και κατοικιών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.
Η διαπεριφερειακή συνεργασία με τη βαθιά εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας εγγυάται ένα ευρύ φάσμα των ειδικών γνώσεων και μέσων, καθώς και εντατική διαπεριφερειακή ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με υπάρχουσες προσεγγίσεις και μέσα. Τέλος, οι στρατηγικές και τα μέτρα, ιδίως στον τομέα των κτηρίων και των κατοικιών, θα εφαρμοστούν καλύτερα και κυρίως, οι ενεργειακές συμβουλευτικές υπηρεσίες και τα δίκτυα θα πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν, και οι καλές πρακτικές να  μεταφερθούν με επιτυχία. Τελικά, το  LEEAN  δίνει επίσης την ευκαιρία να υποστηριχθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των περιφερειακών και τοπικών πολιτικών.


SCC: Η βιώσιμη κλιματική πρόκληση.

Επικεφαλής Υποπρογράμματος:
Πόλη του Växjö (Smaland (Kalmar and Kronoberg)/Blekinge)

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
Prioriterre (Haute-Savoie)
Ενέργεια και Αειφόρος Ανάπτυξη Υπηρεσία της Modena (AESS) (Emilia-Romagna)
Πόλη του Meerane (Σαξονία)

Συνολικός προϋπολογισμός: 174.000,00 €

Η πρόταση για τους φορείς  υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας του υποπρογράμματος «Δικτυακές στρατηγικές των πολιτών της ΕΕ στις τοπικές αγορές
(ενδιαφερόμενοι της ΕΕ εντός των τοπικών αγορών) »

Το έργο της Βιώσιμης Κλιματικής Πρόκλησης (SCC)  στοχεύει στην ανάπτυξη και τη χρήση μεθόδων για την συμμετοχή των πολιτών στην επίτευξη των στόχων σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – γνωστοί ως στόχοι της  Ευρωπαϊκής Ένωσης 20-20-20.
Το έργο θα αποτελέσει πρόκληση για διάφορες ομάδες πολιτών να γίνουν πιο “έξυπνοι” όσον αφορά το κλίμα και τη χρήση της ενέργειας, των μεταφορών και της κατανάλωσης καυσίμων. Με τη συμμετοχή γνωστών προσώπων που είναι γνωστά ως «Είδωλα του κλίματος (με προσωπικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της πόλης / περιφέρειας σε μια κλιματικά “ έξυπνη” πόλη / περιφέρεια ) στις ενημερωτικές καμπάνιες, το έργο SCC θα έχει ενδεχομένως μεγαλύτερο αντίκτυπο σε επιλεγμένη ομάδες πολιτών, αλλά θα δημιουργήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα μέσων ενημέρωσης.
Το σχέδιο θα στηρίξει έμπρακτα τους πολίτες με την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις αναγκαίες αλλαγές και τα μέτρα προς υιοθέτηση. Επιπλέον, η SCC, θα προσφέρει ευκαιρίες για τη μέτρηση των επιτευγμάτων. Ειδικότερα, το έργο θα υποστηρίξει όλους τους πολίτες στην αλλαγή της συμπεριφοράς τους, με εργαστήρια, σεμινάρια, συναντήσεις και τις ημέρες δράσης, θα παρέχει πληροφορίες μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του Διαδικτύου και έντυπων φυλλαδίων  για να τους βοηθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 κατά 20% και την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 20 %. Η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών αποτελεί ουσιώδες μέρος του SCC. Θα εκπονήσουν επίσης κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις ορθές πρακτικές. Τα αποτελέσματα θα διανεμηθούν στις συμμετέχουσες περιοχές, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες.


SUSTRAMM: Αειφόρος μεταφορές για τη διαχείριση της κινητικότητας

Επικεφαλής Εταίροι Υποπρογράμματος:
Υπηρεσία Ενέργειας Νοτιοανατολικής Σουηδίας (Smaland (Kalmar and Kronoberg)/Blekinge

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
Δήμος Cluses  (Haute-Savoie)
Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης (Σαξονία)
Πόλη της Pirna (Σαξονία)

Συνολικός προϋπολογισμός: 141.344,13 €

Η πρόταση για το SUSTRAMM υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας του υποπρογράμματος 6 «Στρατηγικές και σχέδια για την κινητικότητα και τις μεταφορές».

Το SUSTRAMM εξετάζει τις δραματικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες του “διψασμένου για ενέργεια” τρόπου ζωής μας, με την υποστήριξη των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα σχετικά με τις αειφόρες μεταφορές και Διαχείρησης Κινητικότητας (ΔΚ).
Το SUSTRAMM αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των αλλαγών στη στάση και τη συμπεριφορά. Το SUSTRAMM θα οδηγήσει σε μια καλύτερη ανταλλαγή εμπειριών σε κάθε περιφέρεια, καθώς και μεταξύ των περιφερειών, ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης δικτύωσης των ενδιαφερόμενων φορέων και των φορέων λήψης αποφάσεων σχετικά με το θέμα των Βιώσιμων Μεταφορών, για παράδειγμα. Βασικοί παράγοντες θα εκπαιδευτούν στη ΒΜ για να βελτιωθεί η κατανόηση και η ενίσχυση μέτρων για τις μεταφορές. Οι κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για την Διαχείριση Κινητικότητας θα έχουν αντίκτυπο στο σχεδιασμό των μεταφορών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
Ως εκ τούτου, η κινητικότητα και οι  στρατηγικές διαχείρισης και τα μέτρα που θα εφαρμοστούν καθώς και τα δίκτυα διαχείρισης μεταφοράς θα ενισχυθούν. Οι μακροπρόθεσμες βλέψεις του SUSTRAMM είναι να επιτευχθούν πιο βιώσιμα και ενεργειακά αποδοτικότερα συστήματα μεταφορών.


RIEEB: Περιφερειακός αντίκτυπος με ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Επικεφαλής Εταίροι Υποπρογράμματος:
Οργανισμός Ενέργειας Saxon – SAENA GmbH (Σαξονία)

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
GodaHus (smaland (Kalmar and Kronoberg)/Blekinge)
η Κοινότητα Jelcz-Laskowice( Νότια Σιλεσία)
Συμβουλιο για την πολεοδομία, την  αρχιτεκτονική και το περιβάλλον του Haute-Savoie (Haute-Savoie)
 
Συνολικός προϋπολογισμός: 240.376,00 €

Η πρόταση  RIEEB υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας του υποπρογράμματος 9 «Στρατηγικές για τη βελτίωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε δημόσια κτίρια».

Ο κτιριακός τομέας δαπανά το 85% της ενέργειας για θέρμανση και ζεστό νερό. Ως εκ τούτου, η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και η χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στον τομέα των κτιρίων αποτελούν σημαντικά μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
 Είναι απαραίτητο να καθοριστούν πιο συγκεκριμένα μέτρα αξιοποίησης του  ανεκμετάλλευτου δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια για να μειωθεί η εξάρτηση ενέργειας των κρατών μελών στον τομέα αυτό.
Με τη βοήθεια του RIEEB, εξωτερικοί εμπειρογνώμονες στις περιοχές των εταίρων θα επανεξετάσουν τις εθνικές κανονιστικές διατάξεις σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων σε περισσότερα από τριάντα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων  κτιρίων διαφόρων κατηγοριών. Τα κλιματολογικά, αρχιτεκτονικά, τεχνικά και διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της κάθε περιφέρειας εταίρου θα ληφθούν υπόψη. Το έργο θα συμβάλει στη σημαντική αύξηση των γνώσεων και της ευαισθητοποίησης σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων μεταξύ των ενδιαφερομένων στις περιοχές των εταίρων. Η πείρα που θα αποκτηθεί κατά τη διάρκεια του έργου θα είναι χρήσιμη για την πρακτική εφαρμογή στις αντίστοιχες περιοχές τους.


 
CLIPART - Κλιματικοί σχεδιασμοί και επανεξέταση των εργαλείων για τις περιφέρειες και τις τοπικές αρχές

Επικεφαλής Έταιρος Υποπρογράμματος:
Περιφερειακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος Emilia-Romagna, ΥδροΜετεοΚλιματική Υπηρεσία (Emilia-Romagna)

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
Οργανισμός Ενέργειας Saxon - SAENA GmbH (Σαξονία)
Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης (Κρήτη)
Αir-APS (Haute-Savoie)
Πόλη της Jelenia Góra (Νότια Σιλεσία)

Συνολικός προϋπολογισμός: 287.000,000 €

Η πρόταση για CLIPART υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας του υποπρογράμματος 10 «Περιφερειακές  κλιματικές πολιτικές γα για τον μετριασμό και την προσαρμογή - ανταλλαγές μεταξύ των τοπικών αρχών» του προσωπικού.

Το υποπρόγραμμα CLIPART στοχεύει στην παροχή των μεθοδολογιών και εργαλείων για την υποστήριξη των περιφερειακών και τοπικών αρχών στο σχεδιασμό πολιτικής για το κλίμα. Με δεδομένη τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα των κλιματικών ζητημάτων, θα πρέπει να σχεδιάζεται και να ορίζεται κάθε χρόνο ένα συνολικό περιφερειακό ή τοπικό  των αερίων του θερμοκηπίου .
Για το σκοπό αυτό, οι εταίροι θα ανταλλάξουν και θα μοιραστούν τις υπάρχουσες εμπειρίες οι οποίες θα συζητηθούν και θα αναλυθούν για να παραχθεί μια γενική μεθοδολογία που θα μπορούσε να ακολουθηθεί αμέσως και να εφαρμοσθεί από τις ευρωπαϊκές περιφέρειες και τους δήμους ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικός μετριασμός της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής.
Η εταιρική σχέση θα συλλέγει και θα αναλύει όλες τις υπάρχουσες τεχνογνωσίες για την αλλαγή του κλίματος και των ενεργειακών πολιτικών σε επίπεδο διακυβέρνησης. Με βάση την υπάρχουσα γνώση και εκτεταμένες εσωτερικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις με τις τοπικές αρχές, το προσωπικό και τους ενδιαφερόμενους φορείς, μια γενική μεθοδολογία για τον προγραμματισμό της αλλαγής του κλίματος αποφυγής και μετριασμού είναι ευρέως διαθέσιμες.


PraTLA- Η πρακτική εκπαίδευση στις τοπικές αρχές

Επικεφαλής Εταίρος Υποπρογράμματος:
Hochschule Zittau/Goerlitz- Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών (Σαξονία)

Συμμετέχοντες υποπρογράμματος:
Υπηρεσία Ενέργειας για τη Νοτιοανατολική Σουηδία (Smaland (Kalmar and Kronoberg)/Blekinge)
Συμβούλιο για την αρχιτεκτονική πολεοδομία και το περιβάλλον της Haute-Savoie (Haute-Savoie)
Ενεργειακό Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης (Κρήτη)
Οργανισμός Περιφερειακής Ανάπτυξης Karkonoska (Νότια Σιλεσία)

Συνολικός προϋπολογισμός: 269.446,00 €

Η πρόταση για PraTLA υποβλήθηκε στο πλαίσιο της προτεραιότητας Υποπρογράμματος 11 με τίτλο «Βελτίωση των τοπικών ενεργειακών πολιτικών –απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στις τοπικές αρχές»                                          

Κύριος στόχος του  PraTLA είναι να βελτιωθεί η τοπική πολιτική ενεργειακής απόδοσης μέσω της πρακτικής των προγραμμάτων κατάρτισης στις τοπικές αρχές. Το PraTLA προσδιόρισε δύο ομάδες-στόχους για το υποέργο:
1) τοπικοί υπάλληλοι των αρχών που χρειάζονται βοήθεια λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας σχετικά με την ανάπτυξη και την εφαρμογή της πολιτικής για την τοπική ενεργειακή απόδοση και
2) σπουδαστές και  εκπαιδευτές ως τοπικοί εμπειρογνώμονες της ενέργειας που στερούνται την κατανόηση των διοικητικών δομών και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και λύσεων για την ενεργειακή απόδοση στις τοπικές αρχές
Το PraTLA θα προσδιορίσει τις ιδιαίτερες ανάγκες για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις πόλεις, θα εντοπίσει  τους κατάλληλους σπουδαστές ή τους εκπαιδευτές ως τοπικούς εμπειρογνώμονες της ενέργειας και για τη διοργάνωση στοχοθετημένων συγκεκριμένων προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο των τοπικών αρχών, οι οποίες. Αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα κατάρτισης θα προετοιμάζονται  εκ των προτέρων για ταιριάζουν στις αρμοδιότητες των τοπικών εμπειρογνωμόνων (μαθητές / εκπαιδευτές) με τις ειδικές ανάγκες των τοπικών ενεργειακών πολιτικών.
Η όλη διαδικασία θα εντάσσεται σε μια συνεχή διαπεριφερειακή ανταλλαγή εμπειριών σχετικά με διδακτικές επιμορφωτικές προσεγγίσεις στα εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά ιδρύματα, σχετικά με τις ειδικές ανάγκες των τοπικών αρχών σε θέματα ενεργειακής απόδοσης και την πρακτική εφαρμογή και τον αντίκτυπο των προγραμμάτων κατάρτισης σε πέντε ευρωπαϊκές περιφέρειες, με διαφορετικό περιφερειακό πολιτικό πλαίσιο.

Καλές πρακτικές από τις Περιφέρειες EnercitEE


Παθητικές κατοικίες στη Σαξονία

Στη Σαξονία υπάρχει μεγάλο δυναμικό μείωσης CO2 σε σχέση με την θέρμανση των κτηρίων. Καταναλώνονται γύρω στα 15kWh/sqmr κάθε χρόνο που είναι τουλάχιστον 3-5 φορές λιγότερο από σπίτια χαμηλής ενέργειας και 7-20 φορές μικρότερο από τα υπάρχοντα κτίρια. Η Σαξονία ξεκίνησε πρώτη το πιλοτικό σχέδιο «Καινοτομία και πράξη - δίκτυο των παθητικών κατοικιών», ήδη το 2002. Από τότε, ο αριθμός των παθητικών κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Σαξονία παρέχει οικονομική στήριξη στους ιδιοκτήτες των παθητικών κατοικιών και παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με παθητικές κατοικίες, μεταξύ άλλων, επιτόπιες επισκέψεις.

Picture: Passive house example Kindergarten Doebeln

Η γεωθερμική ενέργεια στην Κάτω Σιλεσία

Υπάρχουν πολλές πηγές γεωθερμικού νερού στην Πολωνία. Η ενέργεια που αποθηκεύεται σε αυτά είναι ισοδύναμη με περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου. Η χρήση αυτής της ενέργειας είναι εφικτή και μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική στο 80-90% των περιοχών. Το θέρετρο του Cieplice / Jelenia Gora στην Κάτω Σιλεσία είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Πολωνία, όπου οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να διερευνούν τις δυνατότητες των γεωθερμικών υδάτων - πέρα από τη χρήση του στην ιατρική και την αναψυχή. Επί του παρόντος, το ζεστό νερό  χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των εγκαταστάσεων σπα και το «κανονικό, μη γεωθερμικό» νερό στις πισίνες. Το δυναμικό της τηλεθέρμανσης ήδη ερευνάται.

Picture: Geothermal energy example Lower Silesia

Βιομάζα και ηλιακές θερμικές εφαρμογές στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα νησί που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Μερικά ξενοδοχεία έχουν προσαρμόσει μια καινοτόμο προσέγγιση για την παροχή ζεστού νερού, ιδίως, με ένα πιο βιώσιμο τρόπο από τη χρήση ηλεκτρισμού. Το ξενοδοχείο Atrion στο κέντρο του Ηρακλείου, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί δύο λέβητες βιομάζας για την παραγωγή ζεστού νερού και για τη θέρμανση των χώρων .Καίγονται κουνούτσια ελιάς ως ένα τοπικό προϊόν βιομάζας. Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι το μεγαλύτερο πολυτελές ξενοδοχείο Candia Maris. Το ξενοδοχείο συνδυάζει τη χρήση ενός ηλιακού θερμικού συστήματος και ένα θαλάσσιο γεωθερμικό σύστημα. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση χώρων, κλιματισμού και ψύξης, ζεστού νερού χρήσης και ζεστό νερό για τις πισίνες, spa, κ.λπ.

Picture: Atrion hotel - Biomass heating Crete

Η 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων


Η 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα υποπρογράμματα EnercitEE  είναι ανοιχτή. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στο γραφείο συντονισμού μέχρι τις 4 Μαρτίου 2011. Μέχρι έξι επιμέρους έργα είναι δυνατόν να εγκριθούν κατά τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων.

Ένας προϋπολογισμός ύψους περίπου 935.000 ευρώ μπορεί να διατεθεί για τα υποπρογράμματα. Το προτεινόμενο εύρος τιμών του υποπρογράμματος ανέρχεται στις 100,000 με 270,000 ευρώ.

Ακολουθούν τα  υποπρογράμματα τα οποία θα ανοίξουν στη 2η πρόσκληση υποβολής προτάσεων:

SP 2   Πολιτικές ευαισθητοποίησης (διαγωνισμοί  ΕΕ και παιχνίδια)
SP 4   Προώθηση και ανταλλαγή καλών πρακτικών των πολιτών για την Ε.Ε.
SP 5   Προγράμματα επιδότησης για τους πολίτες
SP 7   Μέσα κατάρτισης ΕΕ για το προσωπικό των δημόσιων αρχών και την
         ανταλλαγή γνώσεων
SP 8   Χρηματοδοτούν μέσα για πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης
SP 12 Νέα μέσα για τον τοπικό ενεργειακό προγραμματισμό και την
         υλοποίηση

Πριν από την υποβολή της αίτησης, τα έγγραφα που προβλέπονται στο πακέτο αίτησης θα πρέπει να μελετηθούν. Θα πρέπει να διαβάσετε προσεκτικά τους όρους και το έγγραφο στρατηγικής EnercitEE, ειδικότερα. Πρακτικές πληροφορίες για το πώς να υποβάλλεται μια αίτηση υποπρογράμματος μπορείτε να βρείτε στο εγχειρίδιο για το SPP.

Έγγραφα EnercitEE και διαφημιστικό υλικό

Το πρώτο ενημερωτικό δελτίο EnercitEE είναι επίσης διαθέσιμο στα γερμανικά,  στα γαλλικά, τα σουηδικά και τα πολωνικά.
Η στρατηγική επικοινωνίας EnercitEE έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Καθοδήγησης και δημοσιεύεται στο δικτυακό τόπο.

Πολλά έγγραφα EnercitEE έχουν ενημερωθεί:

Έχει δημοσιευτεί η συνοπτική τεκμηρίωση των καλών πρακτικών και περιγραφών των εταίρων - των περιφερειών EnercitEE ι.

Επερχόμενες εκδηλώσεις και προθεσμίες

Ιανουάριος/Φεβρουάριος 2011
Εναρκτήριες συναντήσεις εργασίας των υποπρογραμμάτων του  EnercitEE μετά την έγκριση της 1ης  Πρόσκληση Υποβολής Προτάσεων

4 Μαρτίου 2011
Κλείσιμο της 2ης Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων

5/6 Απριλίου 2011
Συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης και της Ομάδας εργασίας για την έγκριση της 2ης υποβολής προτάσεων υποπρογραμμάτων

7/8 Απριλίου 2011
1ο  “Οριζόντιο” Σεμινάριο EnercitEE