Καλές πρακτικές από τις Περιφέρειες EnercitEE


Παθητικές κατοικίες στη Σαξονία

Στη Σαξονία υπάρχει μεγάλο δυναμικό μείωσης CO2 σε σχέση με την θέρμανση των κτηρίων. Καταναλώνονται γύρω στα 15kWh/sqmr κάθε χρόνο που είναι τουλάχιστον 3-5 φορές λιγότερο από σπίτια χαμηλής ενέργειας και 7-20 φορές μικρότερο από τα υπάρχοντα κτίρια. Η Σαξονία ξεκίνησε πρώτη το πιλοτικό σχέδιο «Καινοτομία και πράξη - δίκτυο των παθητικών κατοικιών», ήδη το 2002. Από τότε, ο αριθμός των παθητικών κατοικιών έχει αυξηθεί σημαντικά. Η Σαξονία παρέχει οικονομική στήριξη στους ιδιοκτήτες των παθητικών κατοικιών και παρέχει πολλές πληροφορίες σχετικά με παθητικές κατοικίες, μεταξύ άλλων, επιτόπιες επισκέψεις.

Picture: Passive house example Kindergarten Doebeln

Η γεωθερμική ενέργεια στην Κάτω Σιλεσία

Υπάρχουν πολλές πηγές γεωθερμικού νερού στην Πολωνία. Η ενέργεια που αποθηκεύεται σε αυτά είναι ισοδύναμη με περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου. Η χρήση αυτής της ενέργειας είναι εφικτή και μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτική στο 80-90% των περιοχών. Το θέρετρο του Cieplice / Jelenia Gora στην Κάτω Σιλεσία είναι ένα από τα λίγα μέρη στην Πολωνία, όπου οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να διερευνούν τις δυνατότητες των γεωθερμικών υδάτων - πέρα από τη χρήση του στην ιατρική και την αναψυχή. Επί του παρόντος, το ζεστό νερό  χρησιμοποιείται για τη θέρμανση των εγκαταστάσεων σπα και το «κανονικό, μη γεωθερμικό» νερό στις πισίνες. Το δυναμικό της τηλεθέρμανσης ήδη ερευνάται.

Picture: Geothermal energy example Lower Silesia

Βιομάζα και ηλιακές θερμικές εφαρμογές στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι ένα νησί που προσελκύει κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες. Μερικά ξενοδοχεία έχουν προσαρμόσει μια καινοτόμο προσέγγιση για την παροχή ζεστού νερού, ιδίως, με ένα πιο βιώσιμο τρόπο από τη χρήση ηλεκτρισμού. Το ξενοδοχείο Atrion στο κέντρο του Ηρακλείου, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί δύο λέβητες βιομάζας για την παραγωγή ζεστού νερού και για τη θέρμανση των χώρων .Καίγονται κουνούτσια ελιάς ως ένα τοπικό προϊόν βιομάζας. Ένα άλλο καλό παράδειγμα είναι το μεγαλύτερο πολυτελές ξενοδοχείο Candia Maris. Το ξενοδοχείο συνδυάζει τη χρήση ενός ηλιακού θερμικού συστήματος και ένα θαλάσσιο γεωθερμικό σύστημα. Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση χώρων, κλιματισμού και ψύξης, ζεστού νερού χρήσης και ζεστό νερό για τις πισίνες, spa, κ.λπ.

Picture: Atrion hotel - Biomass heating Crete