EnercitEE:s partner på besök i Ravenna studerade hållbar mobilitet, förnybar energiproduktion och traditionella näringar

I juli 2013 besökte representanter för EnercitEE-projektets partner regionen Emilia-Romagna i Italien och studerade deras bästa goda exempel från området kring Ravenna. Man började med en resa ombord på Mhybus, en innovativ buss som kör på en bränsleblandning bestående av 85 % metan och 15 % väte, vilket ger betydande besparingar i bränsleförbrukning och minskade CO2-utsläpp. Bussen är medelpunkten i LIFE+-projektet Mhybus som involverar regionen, ASTER, SOL S.p.A. och START Romagna. Projektets mål är att göra kollektivtrafiken mer effektiv och hållbar med metangas/vätgas som fordonsdrivmedel. Bussen har redan kört mer än 45 000 km utan tekniska problem, vilket visar att drivmedlet kan användas, och man är nu nära slutgiltigt tillstånd att få köra på metangasblandningen.

Med Mhybus kom de fram till tankstället för metan/vätebränslet, som byggts på fastigheten där vätgasanläggningen SOL S.p.A. i Ravenna finns. Där fick man en guidad tur runt anläggningen och blev visade hur effektiva processerna är. Besökarna fortsatte till forskningslaboratorierna i Tozzi TRE, ett företag som fokuserar på energiproduktion från förnybara källor: vattenkraft, vind, sol och biomassa. Forsknings- och utvecklingslaboratoriet i Mezzano arbetar med teknisk uppgradering av förnybar energiproduktion, vätgasproduktion och lagringstekniker. Besökarna fick titta på några av produkterna som utvecklats: en vätgasdriven elcykel och speciella färgsensibiliserade solceller (dye-synthesized cells, DSC eller Grätzelceller) transparenta för solljus.

Besökets slutstation var Prato Pascolo, en av de största solelanläggningarna i Italien. Projektet har som mål att förena hållbar energiproduktion med områdets traditionella näring – solelanläggningen på 71 hektar är också betesmark för får. Elproduktionen på 42 miljoner kWh/år matas ut på elnätet. Den täcker behovet för mer än 10 000 familjer. Om samma mängd energi produceras med fossila bränslen skulle 23 000 ton CO2 släppas ut.

Fåren sköter gräsmarken under solpanelerna, som i sin tur skuggar stora områden åt fåren. Efter fåruppfödning följer osttillverkning på plats med traditionella recept – uppfödning och manuell osttillverkning tar hänsyn till jordbrukets biologiska förutsättningar. Besökarna från EnercitEE bjöds på smakprovning av ostsorterna som tillverkades och såldes på plats, och detta blev också avslutningen på den korta resan via de bästa exemplen i Ravenna, Emilia-Romagna.