Fyra år med EnercitEE – några av partnerregionerna blickar tillbaka

Reflektioner från Småland, Sverige


Att arbeta tillsammans med andra regioner öppnar verkligen ögonen. Vi svenskar har en benägenhet att tänka att vi redan har de bästa lösningarna och systemen. I EnercitEE har vi lärt oss mycket om nya lösningar och metoder, samt även jämfört policyer. Vi har till exempel insett att svenska byggregler är häpnadsväckande svaga jämfört med andra länders, och man ifrågasatte till och med att de följer byggnadsdirektivet.

En annan ögonöppnare var de välutvecklade kommunikationsprojekt som introducerades i form av subprojekt i EnercitEE. Utbytet av information och erfarenheter i subprojekten gjorde verkligen att vi tog ett stort kliv framåt. Subprojekten var ett effektivt sätt att få med den lokala nivån att delta i EU-projekt, som de annars tycker är svåradministrerade. I EnercitEE hade vi möjlighet att hjälpa dem.

Good Practice Guide med goda exempel har blivit en viktig källa till information och inspiration i regionen. Ett annat viktigt verktyg för den lokala nivån är handboken om klimatplanering som ett av subprojekten tog fram. Den visar hur man kan planera för klimatanpassning, åtgärder både för att minska växthusgasutsläppen och mildra effekterna av klimatförändringen. Det har också varit mycket intressant att lära sig mer om situationen i olika länder och vi har insett hur viktiga strukturfonderna är för att överbrygga gap och göra EU mer sammanhållet.


Att titta utanför gränserna – fördelarna med interregionalt samarbete för Sachsen

Att lära sig av andra europeiska regioner och att dela den kunskap som redan finns – detta var Sachsens motiv för att delta i ett INTERREG IVC-projekt. Ett fyraårigt projekt ger utmärkta tillfällen att arbeta intensivt med frågor man väljer. Dessutom, eftersom EnercitEE var utformat som ett miniprogram, kunde det åtföljas av många subprojekt som fokuserade vidare på specifika ämnen på tema energieffektivisering och klimatförändring, till exempel kommunikation om energieffektivisering, lågenergibyggnader, utbildning eller incitament.

För att nämna ett tema, så lyckades Sachsens kompetensområde ”energieffektiva byggnader” väl, och befintlig kunskap överfördes till andra regioner genom erfarenhetsutbyte på såväl partnernivå som subprojektnivå. Många kommuner i Sachsen blev tack vare EnercitEE uppmuntrade att fortsätta sträva mot allt effektivare energianvändning och att sätta frågan högst på agendan. Här följer några siffror som illustrerar bredden i genomslaget som EnercitEE fick med sina många aktiviteter runtom i Sachsen: 26 kommuner och 3 landsbygdsområden, 2 universitet och Sachsens energikontor var direkt involverade, antingen som partner i ett av de tio subprojekt som Sachsen deltog i eller som föremål för utbildning eller annat. Mer än 1 660 personer deltog i workshoppar, informationsaktiviteter för allmänheten, seminarier och studiebesök och man tog fram mer än 20 publikationer, handböcker och utbildningsmaterial.

Aktiviteter och resultat som visat sig framgångsrika i EnercitEE har tagits med i handlingsprogrammet för det kombinerade energi- och klimatprogrammet för Sachsen och i kommunala strategier. Dessutom kommer en del av dem att komma i fråga när man sätter de regionala ramarna för EU:s nya finansieringsperiod 2014–2020. EnercitEE:s stora framgång i Sachsen kommer att bestå efter projektets slut: många initiativ som startat som subprojekt kommer att fortsätta och vidareutvecklas – effekt på lång sikt är tecken på ett värdefullt och fruktsamt projekt!


Reflektioner från Nedre Schlesien

När regionen Nedre Schlesien för några år sedan fick frågan att delta i en gemensam ansökan av ett INTERREG IVC-projekt om effektiv energianvändning var det ingenting som var tydligt och enkelt. Miniprogram tedde sig på den tiden som ett mysterium och kommunerna i Nedre Schlesien såg med rätt så stor misstänksamhet på de energirelaterade satsningarna. Så vi kände att vi verkligen hade hårt arbete framför oss.
Nu, mot slutet av projektet kan vi faktiskt säga att vi lyckades. Vi klarade av att involvera polska myndigheter i åtta olika subprojekt, förse dem med medfinansiering och hjälpa till under projekttiden, med målet att få konkreta och varaktiga resultat. Regionala och lokala policyer påverkades mycket av rekommendationer från subprojekt och externa experter som deltog i projektseminarierna. Möten i olika former, som arbetsgrupper, interregionala symposier, studiebesök och utbildningstillfällen, hjälpte till att föra samman människor för att konfronteras med sina egna föreställningar och bekanta sig med nya lösningar – eftersom det bästa sättet är personlig kontakt. Flera användbara publikationer producerades i projektet, där man speciellt kan lägga märke till Good Practice Guide och Final Handbook.

Kvaliteten i samarbetet är ett annat kapitel. Ju längre ett projekt varar, desto mer sannolikt är det att något går snett. Så blev det tack och lov inte i EnercitEE eftersom alla partner var mycket öppna och villiga att hjälpa till när som helst. Det fanns alltid möjlighet att lära något av varandra, och det höll igång samarbetet på en hög nivå. Det är ingen tvekan om att insatserna i projektet var väl värda mödan. Vi har intrycket att EnercitEE verkligen bereder vägen för Nedre Schlesiens lokala myndigheter att påbörja energieffektiviseringsaktiviteter i partnerskap med andra länder och med EU-finansiering. Den återkoppling vi fått säger att kommunerna absolut kommer att leta efter EU-projekt för potentiella satsningar och inspiration. För oss som regional myndighet är detta det största vi uppnått. Från osäkerhet, brist på kunskap och bristande förståelse, nådde vi fram till uppskattning och engagemang. Vi har haft en lång väg att gå.