Från redaktören: EnercitEE – Europeiska nätverk, erfarenheter och rekommendationer hjälper kommuner och medborgare till effektivare energianvändning

Det nyligen antagna Energieffektiviseringsdirektivet (2012/27/EU) betonar betydelsen av energieffektivisering för att nå 2020-målen. Vi som är partner i EnercitEE siktar på att förbereda regioner och kommuner på att möta kommande krav på energieffektivitet, få insikt i hur man arbetar lokalt och i regioner i Europa, utbyta erfarenheter och bidra till att bygga en gemensam europeisk energimarknad.
Efter fyra år med ett resultatinriktat och framgångsrikt projekt närmar vi oss slutet i december 2013. Fem europeiska regioner har gett ett stort bidrag till effektivare energianvändning – Sachsen, Haute-Savoie, Emilia-Romagna, Nedre Schlesien, Småland.

Kärnan i programmet har varit erfarenhetsutbytet. Interregionala symposier, utbildningstillfällen, studiebesök, ett policy advice seminar där experter samlades för erfarenhetsutbyte och rekommendationer samt utbyte mellan beslutsfattare gav tillfällen att diskutera och utveckla politik, verktyg för strategier samt goda exempel och fallstudier. De elva subprojekten i EnercitEE har haft en viktig roll för ökad energieffektivisering lokalt, både genom att fatta beslut och genomföra små pilotprojekt. Att lära från varandra har varit till nytta på många sätt, och alla partner ser tillbaka på de fyra åren med EnercitEE med tillfredsställelse.

Arkadiusz Suliga (Nedre Schlesien): ”EnercitEE visade sig vara ett framgångsrikt sätt att öka medvetenheten och mobilisera både medborgare och kommuner att effektivisera energianvändningen. Det visade att intressanta och matnyttiga aktiviteter inte behöver kosta mycket. Vi är övertygade om att vi framöver kommer att hitta andra energieffektiviseringsprojekt, tack vare erfarenheten vi fick och vårt intresse.”
   

Gian Carlo Muzzarelli (Emilia-Romagna): ”Den 14 november 2007 godkändes vår regionala energiplan av Emilia-Romagnas lagstiftande församling. Planen är ett strategiskt verktyg för att fastställa och ta itu med synergierna mellan energi, ekonomi och miljö. Energieffektivisering och energisparande är vårt främsta val och vår första investering, och de viktigaste aktörerna är medborgarna och lokala organ. Med detta som utgångspunkt har regionen Emilia-Romagna funnit en perfekt synergi mellan sin regionala energiplan och EnercitEE-projektet, som är ett utomordentligt verktyg för att dela med sig av erfarenheter och goda exempel, så att vi kan förbättra våra strategier och stimulera förändring och kreativitet.”


Gunnar Nordmark (Småland):
”Regionförbundet Södra Småland och dess klimatkommission har som mål att göra länet till den grönaste regionen i Europa, inte för att konkurrera om en titel utan för att bidra till en hållbar framtid, och inte bara i vår lilla del av världen utan för hela planeten. En liten region i Europa kan inte göra allt, men om vi arbetar tillsammans kan vi göra skillnad. Det är därför som vi genom Energikontor Sydost har deltagit i EnercitEE. I Kronobergs län har kommuner och regionala myndigheter kommit överens om att fokusera på bland annat energieffektivisering och hållbara transporter. Målet är att ge lokala myndigheter och medborgare möjlighet att göra klimatsmarta val inför framtiden. Att delta i EnercitEE har bidragit genom att ge oss nya kunskaper, visa goda exempel och inspirera till beslutsfattande. EnercitEE har också hjälpt till att etablera användbara kontakter för det fortsatta arbetet och för att vara med och skapa ett hållbart, klimatsmart Europa.”    
  


Pascal Bel (Haute-Savoie):
”Energi är en av de viktigaste drivkrafterna för samhällsutvecklingen. Tiden för förändring till ett samhälle med låga koldioxidutsläpp börjar rinna ut. EnercitEE gav möjlighet att skapa och dela erfarenheter kring energieffektivisering och know-how som utvecklats i olika europeiska regioner. Det här miniprogrammet som förde samman strategiska funktioner från fem regioner i Europa för att lansera nya idéer gav tillfälle till ambitiösa, gemensamma experiment. Jag är säker på att våra partner kommer att veta hur de ska dra fördel av erfarenheten i sina regioner för att nå EU-målen för minskad energiförbrukning. Fördelarna med det här sättet att jobba kommer att vara till nytta för alla.”

         


Werner Sommer (Sachsen): ”EnercitEE har varit ett lönsamt projekt för oss. Vi har lärt oss mycket om hur det ser ut och hur man går tillväga i andra europeiska regioner och deltagit i ett fruktsamt utbyte av erfarenheter. Å ena sidan kunde vi dela med oss av våra energieffektiva lösningar i Sachsen, å andra sidan hade vi själva nytta av våra europeiska partner och deras erfarenheter och att ta med deras förslag i vårt arbete.”