Symposium nr 3 i EnercitEE, oktober 2012 i Leipzig


Sarah Nilsson, Component 3 Manager, EnercitEE

Erfarenhetsutbyte – 11 subprojekt, många sessioner

I första delen av symposiet rapporterade leadpartner från EnercitEE:s alla elva subprojekt om sitt gemensamma arbete, framsteg och resultaten så här långt. Alla pekade på vikten av kommande vinster och resultat. De delade med sig till varandra av sina erfarenheter – största framgångar, största utmaning, lärdomar och förbättringar i sina regioner under projektets gång. De tog också upp kommande möjligheter. Läs mer om subprojekten här.

EPBD – hur gör man?

Andra delen av symposiet fokuserade på temat ”Energieffektiva byggnader + Innovation” och gick på djupet med regionala energieffektiviseringsstrategier och genomförande i EnercitEE-regionerna. En utbildningssession och två workshoppar belyste energieffektiva byggnader och innovationer från olika infallsvinklar. Vi hade aldrig kunnat föreställa oss att skillnaderna skulle vara så stora, innan vi jämförde hur våra regioner och länder implementerar EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD. Det är inte bara kontrollen som skiljer sig åt, utan även implementeringen. Alla länder utom Polen och Sverige ser ut att ha gjort allvarliga ansträngningar att implementera direktivet. Sverige har föreslagit att behålla befintliga byggregler och Polen har svårigheter att genomdriva direktivet. Sverige har ingen finansiering eller stöd till implementering, och regeringen försöker till och med hitta vägar att stoppa lokala myndigheter från att ha kraftfullare regler om energiprestanda för nya byggnader än de nationella. Polen har nationell finansiering men brist på kompetens och därtill en kommunikationsklyfta mellan olika aktörer som är inblandade i implementeringen.


   
Tyskland, Frankrike och Italien har alla starka regelverk och stödformer som bereder vägen för implementeringen, men även där finns några problem. Alla regioner har pekat på de höga kostnaderna för energieffektiviseringsåtgärder i det befintliga byggnadsbeståndet som det viktigaste hindret. Den allmänna åsikten var att EU beslutar om EPBD, men varken ger medel eller verktyg för att implementera det. Experterna frågade både efter rena subsidier och andra verktyg som finansieringsinstrument och lån.

Studiebesök

Vi gjorde studiebesök på en skola, Wilhelm-Ostwald-Gymnasium Leipzig, som renoverats till passivhusstandard – kunskapsöverföring om ett bra exempel, helt i enlighet med seminariets syfte. Skolan har ett avancerat övervaknings- och styrsystem för ventilation och uppvärmning som demonstrerades. Vi fick möjlighet att se en blower door-test av byggnaden och vi kunde konstatera att byggnadsskalet verkligen var lufttätt.

Mer information om 3:e EnercitEE-symposiet, sammanfattning, presentationer etc., finns att läsa på EnercitEE.