Goda exempel från Småland


Deltagarna i det första symposiet fick delta i utbildningar och göra studieresor. Man besökte ett kraftvärmeverk, ett närvärmeverk och ett passivhus.

Växjös stora kraftvärmeverk, Sandviksverket, presenterades av VEAB:s tekniska chef Lars Ehrlén som berättade om bakgrund, strategier samt tekniska data. Totalt är anläggningen på drygt 150 MW. Sandviksverket producerar inte bara värme och el utan numera också absorptionsskyla. Mer än 90 % av värmen och cirka 50 % av elen produceras av biobränsle.

Picture: Study Visit VEAB April 2011 Växjö

Henrik Johansson presenterade det strategiska arbete som man i Växjö bedrivit sedan 1990-talet. Han gav också inblickar i arbetet för att Växjö ska bli en fossilbränslefri kommun i framtiden. Det handlar om strategier för byggande och transporter samt produktion av biobränslen.

Ett studiebesök gick till närvärmeverket i Rottne. Det täcker cirka 85 % av värmelasten i samhället med 2000 invånare. Anläggningen har två biobränsleeldade pannor och en oljepanna och totala effekten är cirka 4 MW. Träflis är det bränsle som huvudsakligen används (95 % av värmeproduktionen). Nästan alla kommuner i Kronobergs län har småskalig biobränslebaserad fjärrvärme/närvärme.

Sist men inte minst intressant var ett studiebesök till passivhuset Portvakten. Anders Franzén informerade om byggtekniken och berättade att ett smart sätt att binda CO2 under en lång tid är att använda trä som byggnadsmaterial.