Godkända subprojekt efter andra ansökningsomgången i EnercitEE


E-FoxES – Energy saving Foxes in European Schools

Lead partner för subprojektet:
Bautzen Innovationscentrum (Sachsen)

Deltagare i subprojektet:
Energikontor Sydost, Sverige
(Småland (Kalmar och Kronoberg)/Blekinge),
Prioriterre (Haute-Savoie)

Total budget:    2 miljoner kronor

E-FoxES handlar om att spara energi i Europas skolor. Med tävlingar och spel ska detta subprojekt bidra till att öka medvetenheten om energi och inspirera eleverna till att ändra sina vanor och sitt beteende så att energiförbrukningen går ner.

Skolor kommer att få tävla med varann i energisparande enligt ett koncept som tas fram gemensamt. Det kommer först att testas i en pilotomgång, och efter att tillsammans ha utvärderat erfarenheterna från den kan tävlingen erbjudas till andra intresserade kommuner och regioner. E-Foxes ska ta reda på vilka faktorer som är viktigast för ett gott resultat i energispartävlingar för elever på skolor runtom i Europas städer och regioner. En summering av framgångsfaktorerna förs vidare och ger underlag till kommande tävlingar. Beslutsfattare, jurymedlemmar och andra aktörer bjuds in till den öppna prisutdelningen och många fler än eleverna kommer att höra talas om tävlingen, och stimuleras att tänka på hur man kan ändra sin livsstil så att det egna ekologiska fotavtrycket minskar.


ActEE – Actions and communication Tools about Energy Efficiency 

Lead partner för subprojektet:
Mountain Riders (Haute-Savoie)

Deltagare i subprojektet:
DAPT – Avdelningen för arkitektur och stadsplanering
(Emilia-Romagna),
Regionala utvecklingskontoret ARLEG S.A. (Nedre Schlesien)

Total budget:    1,2 miljoner kronor

ActEE handlar om aktiviteter och kommunikation för att sprida kunskap om effektiv energianvändning.

I ActEE letar man efter billiga och bra verktyg för kommunikation som dessutom är effektiva och hållbara sett ur ett längre perspektiv. Verktyg som redan finns utvärderas utifrån de erfarenheter som finns hos projektpartner. Därefter utvecklar man i projektet en egen verktygslåda som kan ge stort genomslag till låg kostnad. I projektet undersöks regionala goda exempel på att kommunicera energieffektivitet och länderna delar med sig av sina erfarenheter av bra sätt för kommunikation. Projektet ska nå ut till medborgarna så att de kan ändra beteende och spara energi. Projektet vänder sig till medborgare, ledande opinionsbildare och beslutsfattare. Man når dem vid mässor, olika evenemang och med nya kommunikationsverktyg som exempelvis marknadsföringskampanjer, video och medier. Målet är att kombinera en positiv attityd, att ha roligt och att använda innovativa kommunikationsverktyg med ett innehåll baserat på kunskap och vetenskap.


GRACE – Grants and other incentives for cost and energy efficiency

Lead partner för subprojektet:
Bautzen Innovationscentrum (Sachsen)

Deltagare i subprojektet:
Wroclaw forskningscentrum EIT+Ltd. (Nedre Schlesien),
Kontoret för energi och hållbar utveckling i Modena (AESS)
(Emilia-Romagna)

Total budget:    1,2 miljoner kronor

GRACE handlar om stimulansåtgärder och energieffektiviseringsbidrag.

Målet är att analysera kostnader och verklig påverkan av de offentliga och privata bidrag och stöd för energieffektivisering som finns tillgängliga för medborgare och kommuner. Dessa program utvärderas för att se vilka som får bidragen och stöden, hur nöjda de är, hur mycket energi de sparar och hur mycket deras koldioxidsläpp minskar till följd av dem. I projektet tar man fram framgångsrika exempel på lokala och privata initiativ, till exempel vad kommuner erbjuder sina invånare. Resultaten från pilotprojekt med nya finansieringsinstrument i regionerna analyseras i detalj. Det kan handla om fonder och skatterelaterade åtgärder. Regionala myndigheter som ansvarar för dessa är direkt involverade i projektet. När projektet går mot sitt slut formuleras  förslag på hur finansieringen kan utvecklas och hur nya former kan tas fram.


EEMTE – Energy Efficiency in Municipality – Training and Exchange of experience 

Lead partner för subprojektet:
Jelcz-Laskowice kommun (Nedre Schlesien)

Deltagare i subprojektet:
Leipzig (Sachsen),
Cluses kommun (Haute-Savoie),
Oskarshamns kommun
(Småland (Kalmar och Kronoberg)/Blekinge,
Prioriterre (Haute-Savoie)

Total budget:    2,1 miljoner kronor

EEMTE handlar om effektiv energianvändning i kommunerna genom kompetensutveckling och kunskapsutbyte.

Målet är att gemensamt ta fram material för information och kompetensutveckling. Utbildningstillfällen med presentationer och demonstrationer anordnas.  Det handlar om en helhetssyn för att lösa problem som ger en effektivare energianvändning, att se till så att alla känner till lagar och regler som gäller och att utbyta erfarenheter och dela med sig av goda exempel. Arbetssätt och utbildningar som tas fram i projektet kommer att marknadsföras till lokala aktörer (myndigheter och andra offentliga aktörer på olika nivåer). Man gör dessutom en översikt över de kompetensutvecklingar som finns och plockar ut det bästa ur dem som rekommendation till dem som tar fram nya utbildningar. Rekommendationen anpassas sedan till lokala förhållanden och behov ute i regionerna.


FIPREC – Financing instruments, by Potential and Requirements of Energy saving Contracting

Lead partner för subprojektet:
CISA scarl – Innovationscentrum för miljömässig hållbarhet
(Emilia-Romagna)

Deltagare i subprojektet:
Energikontoret i Sachsen – SAENA GmbH (Sachsen),
Olawa kommun (Nedre Schlesien)

Total budget:    1,2 miljoner kronor

FIPREC handlar om finansieringsmodeller som policyer för lokal energipolitik.

Projektet ska bidra till att lösa problem som kan uppstå i offentlig-privata partnerskap och projektfinansiering i samband med energieffektivisering. Det gäller speciellt för projekt med lång återbetalningstid, även om finansiering av energieffektiviseringsåtgärder sällan kräver garantier och säkerheter. Man tittar på vilka energieffektiviseringsåtgärder som enkelt kan genomföras av lokala myndigheter i byggnader och tekniska anläggningar, hur de kan utvecklas och hur finansiering kan ordnas. Utöver minskad årskostnad finns andra möjligheter för kommuner och beslutsfattare att göra de ombyggnader som behövs utan att använda aktiekapital. Målgrupper är lokala beslutsfattare, kommuner och företag. FIPREC ska vara ledande på området finansiering av energisparåtgärder. Andra regioner kan lära sig av detta. De får då impulser att utveckla egna modeller.